Background image: Priatelia šabľozubého tigra Background image: Priatelia šabľozubého tigra
Social Icons

Teória Supermanovho oka

5 min. čítania
Image of: Rastislav Weber Rastislav Weber
TL;DR Individuálna diéta, ktorá nerieši zdravotný problém a nepredpísal vám ju lekár špecialista, zatiaľ neexistuje. Každý človek je iný, nik nevidí do vás ako Superman svojim prenikavým okom - o personalizáciu sa musíte postarať vy sami.

Z každej strany počúvam, ako mi niekto ponúka jedálniček na mieru, diétu podľa krvných skupín a čítam aj o startupoch, ktoré sa tým zaoberajú a vybrali od investorov miliardy.

Je to hlúposť. V budúcnosti to možné bude, ale musíme si uvedomiť, že v súčasnosti sa veda ani len nevie do človeka pozrieť. Vzorka krvi, moču, či stolice, je len vzorka, už to nie je naša súčasť. Sú to ešte živé bunky, ale nie sme to my, ak niekto skúma vašu krv, nie je to in vivo. Človek sa nedá dať pod mikroskop a metódy, ako sa pozrieť "dnu", sú väčšinou invazívne a počas dívania nám ubližujú. Magnetická rezonancia je hlavne nepríjemná, ale bezpečná, no už obyčajný röntgenový snímok škodí, CT škodí viac (je to séria röntgenových snímkov) a trebárs scintigrafia, ktorou sa dá zistiť, ako vám funguje pečeň či žlčník, je nukleárna medicína, najprv do vás dostanú rádioaktívne nuklidy a potom ich snímajú gama kamerou. Pričom aj tento pohľad je niekedy nedostatočný, napríklad, či máte nedostatok horčíka (magnézia), zistíte iba odberom tkaniva (biopsiou), pretože horčík je hlavne v bunkách, nie v krvi. A nedostatok horčíka je pritom veľmi vážny problém.

a woman sitting in a chair looking at a mirror
Začiatky röntgenu - 1940 - National Cancer Institute / Unsplash

O čosi lepšie sa dá pozrieť do nášho "vonkajška", ktoré my vnímame ako vnútro. Naša tráviaca sústava, žalúdok a črevá, alebo pľúca, to nie je naše vnútro, to je náš povrch, ktorým komunikujeme s okolím a kde žijú naši partneri (napr. mikrobióm v čreve). Tam sa dá pozrieť aj bez Supermana, ale gastrosonda ani kolonoskopia nie sú nič príjemné, čo by ste chceli zažiť často - pritom bez nich nemáte šancu vedieť, ako je na tom váš mikrobióm, vaši symbionti, od ktorých závisí aj vaše zdravie, aj kondícia a dokonca aj duševná pohoda.

Takže sa na diéty na mieru nedajte nachytať. Sú veci, ktoré sa zistiť a personalizovať dajú, napríklad intolerancie (na laktózu či lepok), rôzne genetické predispozíciie (napr. MTHFR mutácie, ktoré ovplyvňujú metabolizmus kyseliny listovej a môžu zvyšovať riziko trombóz) alebo alergie. Táto úroveň personalizácie však patrí lekárom. Nutričný terapeut alebo nutričný špecialista nemusí byť lekár, ale obaja majú vyššie zdravotnícke vzdelanie a vedia vám zabezpečiť istú mieru individualizácie. Budú sa však orientovať len podľa informácií, ktoré im poskytnete, a tie sú v súčasnosti nedostatočné na skutočne osobné nastavenie. Napriek tomu vám poradia správne, čo robiť, ak máte celiakiu alebo vás svrbí tvár, keď zjete jablko kúpené v supermarkete.

V budúcnosti bude skutočne individuálne nastavenie pre každého možné, ale bude si to vyžadovať minimálne:

a) digitalizovať vaše kompletné zdravotné záznamy,

b) dať prístup k týmto dátam umelej inteligencii, resp. umožniť ich analýzu strojovým učením.

Ak by bol váš zdravotný záznam digitálny, dal by sa vytvoriť váš zdravotný profil, ktorý by do značnej miery nahradil Supermanovo oko. Váš profil + informácie, ktoré sa dajú získať neinvazívne (tep, tlak, EKG, EEG...) by mali stačiť na to, aby ste získali svojho osobného lekára, modernú formu rodinného lekára, akého vídate v starých filmoch.

Akurát, že už digitalizácia zdravotných záznamov je zatiaľ hudbou veľmi vzdialenej budúcnosti. Je to síce jednoduché, ale muselo by sa chcieť - a chcieť poctivo.

Zatiaľ si musíte vystačiť sami - vy viete, ako sa cítite a keď vezmete za svoje informácie z Teórie šabľozubého tigra, môžete si individuálnu diétu zostaviť sami. Ale len vy, nikto iný to za vás nespraví, pretože nikto, ani človek ani stroj, o vás zatiaľ nemá dostatočne komplexné informácie - len vy. Užitočnou pomôckou je viesť si napríklad denník o tom, ako reagujete na niektoré potraviny či lieky. Musí vás to baviť (ako v našom veku všetko, viď Teória Šeherezády), ale ak si budete sami viesť denník, už po krátkom čase budete mať informácie, ktoré vám pomôžu spriateliť sa so šabľozubým tigrom viac, než nejaký startup.


Základná myšlienka: Každý človek je geneticky a epigeneticky iný. To, čo prospieva jednému, môže byť pre druhého neefektívne alebo dokonca škodlivé.

Príklady variability:

  • Variabilita mikrobiómu a enzýmov. Niektorí ľudia dobre trávia laktózu, iní nie. Japonci mávajú mikrobióm schopný tráviť morské riasy, my nie a pri Omega-3 mastných kyselinách sa spoliehame na ryby, ktoré tie riasy zjedli a "vytiahli" Omega-3 do formy, ktorú už strávime - pričom ich nevyhnutne potrebujeme, Omega-3 sú esenciálne.
  • Rôzne rýchlosti metabolizmu, následne rôzna účinnosť liekov, odlišná účinnosť stimulantov (napr. kofeín) a rôzne časy/možnosti odbúrania jedov ako alkohol (napr. Ázijci často nemajú enzým aldehyddehydrogenázu, preto im alkohol robí problémy už v malých dávkach).
  • Rôzne potreby napríklad vitamínu D, horčíka či železa. Hodnoty sledovaných veličín pri vyšetrení vzorky krvi sa porovnávajú s referenčnými intervalmi, ale tie pokrývajú najčastejšie výskyty v populácii a to, že máte hemoglobín tesne pod spodnou hranicou, nemusí pre vás znamenať problém - niekto funguje optimálne aj s hodnotami mimo 'normu'.

Zdroje:

Ako Japonci trávia riasy a my nie

  1. PubMed Central (PMC). (2010). Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to human gut symbionts. Nature. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2832890/
  2. ScienceDaily. (2010, April 8). Gut Bacteria That Help Japanese Digest Seaweed Acquired Genes From Marine Bacteria. Dostupné z: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100408122340.htm
  3. Nature Portfolio. (2010, April 8). Microbes swap genes to let Japanese digest seaweed. Nature. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/news.2010.179
  4. National Library of Medicine (NIH). (2020, December 14). Marine Algae and Human Gut Microbiota: Promising Implications in Health. Molecules. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7763618/

Odlišné odbúravanie alkoholu - dehydrogenáza

  1. NIH (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism). (n.d.). Alcohol Metabolism: An Update. National Library of Medicine. Dostupné z: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa72/aa72.htm
  2. PubMed Central (PMC). (2007). Alcohol and aldehyde dehydrogenase genotypes in relation to alcohol metabolism and alcohol-related diseases. Alcohol Research & Health. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3860439/
  3. National Library of Medicine (NIH). (n.d.). Alcohol Dehydrogenase. MedlinePlus. Dostupné z: https://medlineplus.gov/genetics/gene/adh1b/
  4. Mayo Clinic. (n.d.). Alcohol intolerance. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-intolerance/symptoms-causes/syc-20365935

Odlišné trávenie laktózy

  1. NIH (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases). (2018, June). Lactose Intolerance. National Institute of Health. Dostupné z: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance
  2. Mayo Clinic. (n.d.). Lactose intolerance. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
  3. PubMed Central (PMC). (2006, July 3). Lactose Intolerance: A Common Food Intolerance. Clinical and Experimental Gastroenterology. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2762294/
  4. American College of Gastroenterology. (n.d.). Lactose Intolerance. Dostupné z: https://gi.org/topics/lactose-intolerance/

Pripnuté:

Strava, Longevity

Posledná zmena: jún 08, 2025

Autor

Rastislav Weber 10 článkov

Storybringer. Crafting worlds out of words.

Registrovať do Newslettra

Prihláste sa k odberu nášho newslettra a získajte prístup k prémiovému obsahu.

Komentáre